.
صفحه اصلي آرشيو جستجو پيوند ها تماس با ما
 
آخرین عناوین
سرلشکر جعفری در «دست‌خط»:
تمام موشک‌های سپاه مجهز به "فناوری نقطه‌زنی" هستند/ جزئیات دیدار فرماندهان سپاه با روحانی
فرمانده کل سپاه پاسداران گفت: این نوید را به همه مردم ایران می‌دهم که تقریبا تمامی موشک‌های سپاه مجهز به فناوری نقطه‌زنی شده است.
تمام موشک‌های سپاه مجهز به "فناوری نقطه‌زنی" هستند/ جزئیات دیدار فرماندهان سپاه با روحانی به گزارش شمال نیوز، سرلشگر پاسدار محمدعلی جعفری فرمانده کل سپاه پاسداران شب گذشته(چهارشنبه 6مهر) به مناسبت هفته دفاع مقدس در برنامه «دست‌خط» سیما حاضر شد و به سوالات متعددی پاسخ داد.

متن زیر مشروح مصاحبه سرلشگر جعفری با دست‌خط است:

مجری: از مسائل روز شروع کنیم، به خصوص بحث ناراحت‌کننده میانمار که اخیرا سپاه پاسداران اطلاعیه‌ای صادر کرد که کاری که نیاز باشد و بتوانیم برای کمک به آنها انجام دهیم، انجام خواهیم داد. چه رصدها و چه کارهایی را در حوزه بیرون مرزها انجام دادید؟ آیا سپاه می‌تواند ورود پیدا کند یا خیر؟

جعفری: این حادثه بسیار غمبار و اسفناک در واقع دنباله‌ جنایت‌های دیگری است که دشمنان اسلام و در راس آنها، رژیم صهیونیستی دار برای ضربه زدن به اسلام و مسلمانان در سراسر دنیا برنامه‌ریزی می‌کند. سپاه پاسداران با بیانیه‌ای که صادر کرد که برای کمک به همه مسلمانان جهان که تحت ستم هستند، هر نوع آمادگی را دارد. البته با توجه به فاصله‌ی ما با کشور میانمار، دوری و ضعف ارتباطات دیگر که وجود داشت و دارد، خیلی کمک‌های مستقیم که به دیگر همسایگان و کشورهای همسایه درباره همین نوع مسائل داشتند، از نوع داعش یا ناامنی‌هایی که در کشورهای مشابه بود، نمی‌توان آنجا انجام داد ولی اقدامات متفاوت است.

امیدواریم با تلاش‌هایی که دولت جمهوری اسلامی می‌کند و آمادگی که در مردم ما وجود دارد، برای ارسال کمک‌ها و استقرار اینها و اسکان اینها و اقدامات دیگر که در بیان آن در اینجا معذور هستیم، با همکاری دولت و تلاش‌هایی که می‌شود، امکانات ارسال شود.

س: وارد مسائل خارجی شدید؛ سپاه پاسداران جمهوری اسلامی مدتی است که هم حضور مستشاری قوی در عراق و سوریه دارد، شاید اوایل برای مردم این مسئله سوال بود ولی الان تقریبا این جا افتاده است که برای امنیت ملی خودمان در آنجا حضور داریم و البته برای کمک به هم‌نوعان و مبارزه با تروریسم حضور داریم. الان کار در سوریه و عراق چطور پیش رفته است و چقدر امیدوار هستید؟ شکست‌های سنگینی را داعش متحمل شده است ولی آن چنان غده سرطانی شده است که به این زودی‌ها جمع‌شدنی نیست و کار می‌طلبد.

جعفری: البته خوشبختانه با تلاش هایی که انجام شده داعش این دشمن قسم‌خورده اسلام و این محصول استکبار جهانی و رژیم صهیونیستی علیه انقلاب اسلامی و ملت‌های منطقه در عراق کارش رو به پایان است و مناطق بیابانی حوالی مرز سوریه و عراق باقی‌ مانده است و ان شاالله آنها هم پاکسازی می‌شود.

البته این پدیده چیزی نیست که به طور کامل و 100 درصد در کشور عراق تمام‌شدنی است ولی در برخی مناطقی که جغرافیای طبیعی و انسانی به آنها اجازه می‌دهد، به صورت پراکنده ممکن است در آینده باقی بمانند و ناامنی‌هایی را برای ملت عراق و این کشور ایجاد کنند.

در سوریه هم منطقه زیادی باقی نمانده که از لوث وجود داعشی‌ها پاکسازی شود. گروه‌های دیگری البته در سوریه باقی می‌مانند؛ النصره و دیگر گروه‌ها که در غرب سوریه هستند. ولی کار بسیار بزرگی در طی این چند سال صورت گرفت که برنامه‌هایی که دشمن برای این دو کشور مسلمان منطقه داشتند که هم ناامنی ایجاد کنند و هم مناطق قابل توجهی از این دو کشور را به دست عناصر تکفیری بسپارند، عملی نشد و این توطئه خنثی شد.

به نظر می‌رسد ما در آینده با نوع دیگری از ناامنی‌ها توسط این تکفیری‌ها و نیروهای داعشی یا از جنس داعشی که حامی و پشتیبان آنها امریکا و اسرائیل هستند، مواجه هستیم؛ یعنی نمی‌توانیم خوش‌بینانه نگاه نکنیم.

س: یعنی نوع این مسائل چه تغییری می‌کند؟

جعفری: قابل پیش‌بینی نیست، اما ممکن است در منطقه خاصی مستقر نباشند که تحت سلطه آنها باشد، ولی در جمعیت‌ها پخش شوند و این طبیعی است که سال‌ها برای این که به صورت کامل با اشراف اطلاعاتی و کار اطلاعاتی در جمعیت‌ها بتوانیم شناسایی کنیم و از بین ببریم، زمان می‌برد مگر این که آنها کشور دیگری را برای مزاحمت‌های خود انتخاب کنند و در انجا متمرکز شوند.

این تمام نمی‌شود؛ یعنی تلاش و گسترش اینها برای مقابله با کشورهایی که به دنبال استقلال هستند و کشورهایی که نمی‌خواهند هماهنگ باشند با امریکا و اسرائیل ادامه دارد. ملت‌ها و مسلمانان آماده مقابله با این پدیده جدید باشند.

س: آمریکا و غربی‌ها سر حضور مستشاری ما در عراق و سوریه همیشه جوسازی کردند و فشارهای رسانه‌ای و تبلیغاتی را در این زمینه داشتند. پاسخ ما به امریکا و غربی ها چه بوده است؟ و آیا الان صرفنظر از حضور مستشاری، نیروهای رزمنده و نظامی در آنجا داریم؟

جعفری: ما اصل کمکی که می‌کنیم کمک فکری و انتقال تجربه است و کمک‌هایی است که دولت‌های مستقر در این کشورها – کمک‌هایی که از جمهوری اسلامی می‌خواهند -... کمترین نوعش کمک نیرویی و نیروی انسانی است که ما انجام می‌دهیم. انها هم نیاز ندارند، چون خودشان رزمنده به اندازه کافی دارند و نیروی مردمی مسلح دارند، ولی ممکن است آموزش نداشته باشند و انتقال تجربه نیاز باشد که عمده کاری است که جمهوری اسلامی انجام می‌دهد.

سلاح و امکانات هم طبیعی است که امر رایجی است و ما به کشورهای دوست و همسایه خود همانند دیگر کشورها بنا به درخواست دولت‌ها کمک می‌کنند، ما هم کمک‌هایی که از طرف آن دولت‌ها درخواست شود، انجام می‌دهیم ولی دنیا برعکس شده است. آنها حامی اصلی تروریست هستند و همه می‌دانند و اخیرا در منطقه دیرالزور چند مورد شاهد بودیم که برای نجات برخی از سران نیروهای داعشی، آمریکایی‌ها تلاش کردند و هلی‌برن انجام دادند. اینها روشن است ولی ما را به حامی تروریست متهم می‌کنند و خودشان را این گونه نشان می‌دهند.

این طبیعی است و ما هم هیچ ابایی از این که بگوئیم کمک به دولت‌هایی می‌کنیم که دچار این مشکلات شده‌اند، نداریم؛ چون این را مبارزه واقعی با تروریسم می‌دانیم.

س: در حوزه منطقه‌ای برخی معتقد هستند سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به خصوص نیروی قدس بازویی برای عرصه سیاست خارجی ما است، در کنار وزارت امور خارجه قرار می‌گیرد. از این دو ابزار با هم و در کنار هم استفاده می‌کنیم. آیا چنین تحلیلی درست است؟ هماهنگی‌های لازم در این زمینه وجود دارد؟

جعفری: بله. دقیقا درست است. چون دشمنان هدف‌شان ایجاد ناامنی و برهم زدن امنیت در این کشورهاست، از طریق توسعه گروه‌های تروریستی؛ نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هم وظیفه این را دارد که به ملت‌های منطقه به خصوص در رابطه با برقراری امنیت انها کمک کند.

س: یکی از موضوعاتی که مردم می‌بینند و ناراحت می‌شوند، موضوع یمن است که واقعا به آنها ظلم می‌شود؛ دیگری مردم بحرین هستند. در این زمینه حرف‌های گفتنی شاید زیاد باشد و نتوانید در این تریبون بیان کنید. آیا نیروی قدس و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برای آن جا هم برنامه‌ریزی دارد؟

جعفری: کمک‌های جمهوری اسلامی از بستر نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی همین کمک‌هایی است که تاکنون اعلام شده است. کمک‌های مستشاری و انتقال تجربه، حتی برای ساخت سلاح‌های دفاعی که ملت‌های مظلوم منطقه نیاز دارند و طبیعی است که این نوع کمک‌ها انجام بگیرد.

هر کشوری که نیاز داشته باشد و درخواست کمک کند، این کمک را سپاه پاسداران انقلاب اسلامی انجام می‌دهد، اما با توجه به شرایط خاصی که در کشور بحرین وجود دارد چنین درخواست‌هایی وجود نداشته است.

س: در همین سفر، یک خرید عظیمی تسلیحاتی را عربستان از آمریکا داشت و خیلی روی این مانور کردند. این چنین خریدها در معادلات منطقه تاثیرگذار است؟

جعفری: نخیر. دشمنان ما اعم از امریکایی‌ها یا اسرائیلی‌ها یا متاسفانه عربستانی‌ها که به نوعی اخیرا در جبهه مقابل قرار گرفته‌اند و با مردم مظلوم یمن می‌جنگند و هر روز بمباران می‌کنند که شاهد هستیم، اتکای به این سلاح و امکانات دارند، ولی تجربه نشان داده است سلاح و امکانات جواب نمی‌دهد.

در جنگ خودمان جواب نداد، در جنگ 33 روزه و جنگ 8 روزه‌ای که اسرائیلی‌ها با حزب‌الله لبنان و مردم محاصره شده غزه داشتند، جواب نداد. اینها را تجربه کردند. در یمن هم همین تجربه اثبات شده است که سلاح و امکانات جواب نمی‌دهد. عربستانی‌ها پول مفت دارند و امریکایی‌ها هم دارند اینها را می‌دوشند. سلاح را به اینها می‌فروشند.

س: به همین دلیل است که می‌گویند یکسری پیغام‌های پنهانی را فرستادند تا روابط با جمهوری اسلامی ایران را از سر گیرند؟

جعفری: شاید این باشد. نمی‌دانم! جمهوری اسلامی که خیلی نقش ندارد. وقتی ما حرف حق را می‌زنیم و از اسلام دفاع می‌کنیم و از مردم مظلوم منطقه دفاع می‌کنیم و حرف حق را بیان می‌کنیم، همیشه پایدار است و جای خودش را باز می‌کند و به مرور دارد این اتفاق در منطقه رخ می‌دهد.

س: مردم ما همیشه نیروهای نظامی و انتظامی و امنیتی را دعا می‌کند و یک علاقه‌مندی به خاطر این امنیت پایدار در کشور دارند. اتفاقی در خرداد ماه در تهران رخ داد و قضیه مجلس و مرقد امام (ره) بود که خود حضرتعالی هم شخصا ورود کردید و در اصل میدان حادثه رفتید. خیلی موارد گفته شده، شاید از زبان فرمانده کل سپاه شنیدنی باشد که این بر اثر یک غفلت بود یا برنامه‌ریزی دقیق و حساب‌شده داشت؟

جعفری: این حوادث و نا امنی‌هایی از این نوع که ایجاد می‌شود، یکی دو مورد اولش طبیعی است؛ مهم این است که پتانسیل و ظرفیت بسیار عظیمی برای مقابله با ناامنی‌هایی از این نوع در جمهوری اسلامی وجود دارد، علتش هم این است که امنیت ما وابسته به مردم و اعتقادات و باورهای مردم است.

بعد از این حادثه به سرعت طرح‌های دفاعی و امنیتی در خیلی جاها حال اجراست.

س: بعد از آن، اتفاقی رخ داد که خنثی شود؟

جعفری: بله، آمادگی برای اجرای دوباره داشتند. مهم‌تر از همه، آن اشراف اطلاعاتی است که باید قبل از وقوع حادثه بر آنها وجود داشته باشد. اشراف اطلاعاتی کامل و 100 درصد که نیروهای اطلاعاتی اشراف خودشان را بیشتر کردند که خیلی از گروه‌ها بعد از این حادثه دستگیر شدند و مقابله شد.

الان کشور ایران را با کشورهای اروپائی مقایسه کنید حوادثی که در آنجا ناامنی ایجاد کرده است و تکرار می‌شود، اصلا قابل مقایسه نیست. در جمهوری اسلامی حداقل از تکرار این موارد جلوگیری شد و این موفقیت بزرگی است.

س: نکته‌ای که در این حادثه وجود داشت این بود که خود حضرتعالی وارد شدید. حتی از سردار سلامی شنیدم که به ایشان گفتید در مجلس چنین اتفاقی افتاده است و شما بروید. وقتی ایشان به مجلس رسیدند، شما را در صحنه دیدند. چطور شد؟ ظاهرا وارد صحن هم شدید.

جعفری: یکی از ویژگی‌های نوع مدیریت و فرماندهی انقلابی سپاه بر انجام ماموریت‌هایش، فرماندهی در میدان و صحنه است. یک حسن بزرگی که وجود دارد آرامشی است که نیروهای رزمنده و مدافع با حضور فرمانده در کنار خود خواهند داشت و قوت و قدرت می‌گیرند و ماموریتشان را انجام خواهند داد.

یکی هدایت صحنه و دیگری قوت قلبی است که نیرو مدافع و رزمنده و امنیتی خواهند داشت. مجموعه اینها کمک می‌کند که بحران سریع‌تر حل شود. آن روز هم من جلسه داشتم و نتوانستم جلسه را تمام کنم و به دیگری سپردم و به صحنه آمدم.

س: وقتی اطلاع اولیه را دادند فکر می‌کردید چنین شده باشد؟ پیش‌بینی ذهنی در این باره داشتید یا خیر؟

جعفری: این غافلگیرانه بود. البته این مدل خیلی پیش‌بینی نمی‌شد. اگر این نوع عملیات توسط اینها پیش‌بینی شده بود، قطعا اقداماتی انجام گرفته بود. همین حادثه اگر در کشور دیگری اتفاق افتاده بود که تروریست‌ها توانسته بودند نزدیک پارلمان شوند، خیلی ماجرای دیگری اتفاق می‌افتاد. ماجراهای مشابه هست که چند روز به طول انجامیده بود.

با تانک و توپ در کشورهای دیگر مقابله می‌کنند. در جمهوری اسلامی با دو الی سه دسته از نیروها این برطرف شد. ظرف چند ساعت بود.

س: حضرت آقا چیزی در این باره خدمت شما نگفتند؟

جعفری: تاکیدی که حضرت آقا بعد از این ماجرا داشتند، برای برقراری موضوع امنیت اماکن حساس و حیاتی بود که تاکید بیشتری داشتند و هم بر موضوع اشراف اطلاعاتی تاکید داشتند. هماهنگی‌ها در حال انجام است و انجام می‌گیرد. کارهای خوبی هم انجام شده است و امیدواریم تکرار نشود.

س: اتفاق بعدی که به قول خودمان جگر مردم را حال آورد، حمله موشکی سپاه به مقر داعشی‌ها بود که همه طیف‌های سیاسی و مردم از این حرکت دفاع کردند. این حرکت را بعد از این اتفاق طراحی کردید یا از قبل در ذهن داشتید؟

جعفری: نخیر. بعد از این اتفاق انجام شد و لطف و عنایت خداوند بود، چون همه مردم و ما دنبال انتقام و جبران این حادثه بودیم. این به ذهن ما رسید و با مشورت‌هایی که انجام دادیم، پیشنهاد را محضر حضرت آقا حدود چند روز قبل از آن دادیم. ایشان هم با ملاحظاتی که به مردم آسیب وارد نشود، با این شرط که به مردم آن منطقه آسیب نرسد، موافقت کردند.

ما هم تلاش کردیم که چنین باشد. بیشتر از این می‌توانستیم اقدام کنیم ولی به خاطر ملاحظات و توصیه رهبری در حد 6-5 موشک جواب اینها را دادیم. به لطف خدا موشک‌ها دقیق هدایت شد و تلفات بسیار سنگینی به اینها وارد شد.

س: این چیزی که خیلی از کارشناسان حوزه موشکی اظهار دارند این است که نقطه زنی موشکی یک پیامی دارد که آن کسانی که باید گرفتند؟

جعفری: بله. من فکر می‌کنم بزرگ‌ترین پیام این بود که موشک‌های جمهوری اسلامی از روی یک کشور دیگری به نام عراق عبور بکند و وارد کشور ثالثی به نام سوریه شود و در نقطه بسیار محدودی که 50 متر در 100 متر است، فرود بیاید.

کسی این مسئله را باور نمی‌کرد که موشک‌های جمهوری اسلامی و موشک‌های سپاه نقطه‌زنی کند. چند سالی است که این را اعلام کردیم که به این فناوری رسیدیم. الان نویدش را به همه مردم ایران می‌دهم که تقریبا تمامی موشک‌های سپاه مجهز به این فناوری شده است.

س: به نظر من موفقیتی که سپاه در این عرصه بعد از دفاع مقدس به دست آورده نیروی جوان با اعتماد به نفس و تقوای عجیب و غریبی است. وقتی برای شهید حججی چنین اتفاقی رخ داد، برای خیلی از جوانان متدین هم سخت و عجیب بود. خیلی‌ها نمی‌توانند این صحنه را ببینند. کسانی که دیدند هم مانده‌اند که چطور نیروپروری است؟ این از کجا نشات می‌گیرد؟

جعفری: ریشه همه اینها در حرکت تاریخی امام حسین (ع) در عاشورا و کربلاست. این انتظاری است که خدای متعال از هر مومن واقعی دارد. هر مومن واقعی تنها در صورتی ادعای ایمانش - بر اساس آیه 14 سوره حجرات - صدق می‌کند که بعد از ایمان به خدا و پیامبر، جهاد با مال و جان کند.

این حرکت در مجموعه سپاه پاسداران، در مراسم شهید حججی عرض کردم که امروز بیش از 20 هزار جوان مشابه شهید حججی در سپاه سازماندهی شده‌اند. من امروز با جرات می‌توانم این را بیان کنم  به خصوص حدود 10 سال است که در سپاه پاسداران نیروهای انقلابی مومن با استعداد و ضریب هوشی بالا غالبا تحصیل‌کرده وجود دارند.

تفاوتی که در گزینش سپاه‌ پاسداران انجام گرفت این است که نیروهای دانش‌اموخته تحصیل‌کرده دانشگاهی و مومن انقلابی را با مدارک لیسانس و فوق لیسانس و حتی دکترا وارد سپاه می‌کنیم. اینها با یک دوره 6 ماهه یا 9 ماهه پاسداری که می‌گذرانند، وارد خدمت می‌شوند. شهید حججی یکی از این افراد است.

شهید حججی یک نیروی فرهنگی و دانشجو در شهر نجف‌آباد بود که فعالیت‌های اولیه او در عرصه فرهنگی و جهادی بود. بعد، این کارها او را ارضاء و اغناء نکرد و با اصرار وارد سپاه شد و در لشگر زرهی نجف آباد پاسدار و مشغول خدمت شد.

س: دیداری با آقای رئیس‌جمهور داشتید، به همراه چند تن از همکاران بود. این دیدار چطور بود؟ چه چیزهایی مطرح شد؟

جعفری: دغدغه‌هایی بود که در ذهن فرماندهان سپاه ایجاد شده بود. بعد از انتخابات... در شرایط انتخابات که شرایط خاصی بود و متاسفانه نباید این شرایط ایجاد می‌شد البته به نظر ما خیلی از دلسوزان اصلی نظام رنجش خاطری برایشان ایجاد شد از این فضایی که در انتخابات بود.

شرایط بعد از انتخابات به گونه‌ای شد که لازم بود، چنین حرکتی انجام شود. بیشتر با این هدف یعنی هدف ایجاد وحدت و انسجام و جلوگیری از شکافی که بین نیروهای انقلاب احساس می‌شد که دارد پیش می‌آید، با برخی از شخصیت‌های دیگر هم دیدار کردیم. از جمله با رئیس‌جمهور دیدار کردیم و دغدغه‌ها را مطرح کردیم و ایشان هم استقبال کردند. این موضوع جلسه بود.

س: جلسه تند و انتقادی نشد؟

جعفری: نه، جلسه خوبی بود. البته بحث انتقادی بود ولی در مجموع ایشان هم از این استقبال کردند، چون هدف مخلصانه بود و از روی اخلاص انجام گرفت.

س: ان شاالله اثر خود را خواهد گذاشت.

جعفری: ایشان هم جواب مثبت دادند. تاکنون هم که خوب پیش می‌رود.

س: گفتید غیر از رئیس‌جمهور با چند تن دیگر هم دیدار داشتید. نمی‌توانید نام ببرید؟

جعفری: با روسای دیگر قوا، برخی مسئولین دیگر هم این جلسات بود.

س: پربارترین با رئیس‌جمهور بود؟

جعفری: بله.

س: اخیرا مخصوصا بعد از سفر نماینده آمریکا و دیداری که با آقای آمانو داشت و احتمال رفتن وزیر خارجه فعلی و آمدن همین خانم به وزارت امور خارجه آمریکا، ایجاد شده، بحث بازدید امریکایی‌ها از مراکز نظامی ما است که بارها جمهوری اسلامی این را رد کرده است. به عنوان فرماندهی کل سپاه چه پاسخی به این زیاده‌خواهی امریکایی‌ها دارید؟

جعفری: غیرت هیچ مسئولی در ایران، چه مسئول نظامی و چه مسئول سیاسی، اجازه نمی‌دهد که به بیگانه اجازه بازدید از مراکز نظامی را به بهانه موضوع هسته‌ای بدهد. مطمئنا آنها مواجه می‌شوند، روزی که بخواهند فشار بیاورند، الان که در حد حرف این را می‌گویند. اگر روزی بخواهند فشار بیاورند که این کار انجام شود ایجاد وحدت و یکپارچگی و انسجام بین همه مسئولین و همه طیف‌های سیاسی را مقابل این خواهند دید.

س: درباره توان موشکی هم خیلی صحبت کردند و ما همیشه اعلام کردیم توان موشکی قابل مذاکره نیست و فعالیت‌ها را ادامه دادیم. خبر جدیدی از این فعالیت‌ها و پیشرفت‌ها دارید؟

جعفری: بله. این توان موشکی را هم عرض کردم که غیرت سیاسی دولتمردان ما غیر از نظامی‌ها و سرداران و فرماندهان، این اجازه را نمی‌دهد که توان موشکی و دفاعی ما که امروز تبدیل به دفاع از ناموس شده است، اجازه معامله بر سر توان موشکی را نمی‌دهند. کسی با این معامله نمی‌کند و بدون تردید دشمن این آرزو را به گور می‌برد.

س: از توان موشکی که نقطه زنی بود و برای داعش استفاده شد ممکن است بار دیگر استفاده کنیم؟

جعفری: بله. هر جایی که لازم باشد استفاده می کنیم به خصوص آنهایی که باید بفهمند و احساس تهدید از این توانمندی جمهوری اسلامی را کنند این احساس را کردند. یکی از نکاتی که من اشاره کردم این است که دشمن بخواهد این تحریم‌های جدیدی که به بهانه‌های مختلف در عرصه دفاعی و تسلیحاتی و موشکی ایجاد کند، بدون تردید بخواهد فشار خود را اجرایی کند ما اعلام کردیم باید فاصله بگیرد؛ به خصوص آمریکایی‌ها از مرزهای جمهوری اسلامی!

موشک‌های با برد 2 هزار کیلومتر باید از مرزهای ایران فاصله بگیرند و این را قبلا اعلام کردیم. چون این چیزی نیست که با آن معامله کنیم و بخواهیم سر این مسئله کوتاه بیاییم.


ایمیل مستقیم :‌ info@shomalnews.com
شماره پیامک : 5000592323
 
working();

ارسال نظر :
پاسخ به :





نام : پست الکترونیک :
حاصل عبارت روبرو را وارد نمایید :
 
working();

« صفحه اصلي | درباره ما | آرشيو | جستجو | پيوند ها | تماس با ما »
هرگونه نقل و نشر مطالب با ذكر نام شمال نيوز آزاد مي باشد

سامانه آموزش آنلاین ویندی
Page created in 0.095 seconds.